Начало Основна линия Много по-лесно е да произведеш виното, отколкото да го продадеш, каза собственикът на винарна, отличена с престижни награди, Христо Ковачев
5534
Икономика

Много по-лесно е да произведеш виното, отколкото да го продадеш, каза собственикът на винарна, отличена с престижни награди, Христо Ковачев

Изба "Ноя" от село Орешак е лицензирана през 2019 г. и носи името на най-старото, известно от времето на траките име на река Осъм, която извира много близо до нея, разказа Ковачев.Когато направя попадение на сорт, от който се произвежда хубаво вино, след това не сменям местонахождението, от което купувам, каза винарят.

| 05 Март 2025, 09:34 ч.
Много по-лесно е да произведеш виното, отколкото да го продадеш, каза  собственикът на винарна, отличена с престижни награди, Христо Ковачев
Много по-лесно е да произведеш виното, отколкото да го продадеш, каза собственикът на винарна, отличена с престижни награди, Христо Ковачев
Снимка © БТА

Много по-лесно е да произведеш виното, отколкото да го продадеш, каза Христо Ковачев, собственик на троянската бутикова винарна "Ноя", чиито вина спечелиха два златни и четири сребърни медала на международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2025" 

Община Сливен ще разполага с бюджет от 223, 9 млн. лв. през 2025 г., което е

Електричеството в Сандрово е възстановено и в рамките на днешния ден комисия

"Продължаваме промяната" (ПП) ще поканят кмета на София Васил Терзиев на засе

Над 2900 нарушения са установени от Дирекция „Инспекция по труда“

Европейската прокуратура предприе мащабна акция в 10 стани от ЕС, сред тях и

Изба "Ноя" от село Орешак е лицензирана през 2019 г. и носи името на най-старото, известно от времето на траките име на река Осъм, която извира много близо до нея, разказа Ковачев. Съдовата вместимост на избата е между 80-90 тона вино, като това влиза в класификацията за малка изба в България, а произвежданите вина попадат в средния ценови клас,.

Собственикът на винарната, чието лого е "Вино от планината", разказа, че в планинските райони гроздето узрява трудно, но той купува грозде от цяла България, като залага на по-нетрадиционни сортове, от които се опитва да прави хубаво вино.

Когато направя попадение на сорт, от който се произвежда хубаво вино, след това не сменям местонахождението, от което купувам, каза винарят. Купувайки грозде от едно и също място всяка година имаме някаква повторяемост на вкуса, защото тероарът определя в значителна степен качеството на гроздето и следователно - качеството на вината. В сухи или в много влажни години може да има известни отклонения във вкуса, но те няма да са забележими за масовия потребител, подчерта той.

Все повече потребители вярват на българските вина, посочи винопроизводителят. Той разказа, че около 70 процента от пазара в България се държи от белите и розови вина, хората все по-малко пият червено вино - факт, който Ковачев отдава и на топлите зими.

Интересното при производството е, че белите и розовите ферментации се произвеждат при ниска температура, разказа той. Ферментацията протича при 14-16 градуса за продължително време. По този начин успяваме да хванем всички ароматни съединения, които природата е дала на дадения сорт грозде, обясни той. При по-високи температури ароматните съединения са летливи, излитат във въздуха, а при ниски температури остават вътре във виното и при пиенето на виното може да се усети сортовата характеристика на всеки сорт грозде, посочи Ковачев.

Над 2000 души с трайни увреждания ще имат високотехнологични средства, които

Сирийски гражданин пострада, след като беше нападнат от свой сънародник. Това

Рушащата се от години сграда на бившия Дом на учителя в Русе ще бъде превърна

Качеството, което се постига в малките съдове, никога не може да бъде постигнато в 50-100 тонни резервоари. Винарна "Ноя" работи с три-, пет- и двутонни съдове, "като мога да гарантирам, че качеството в целия съд е еднородно, което няма как да се случи в големия съд. Ние сме конкурентни като качество, но не можем да бъдем конкурентни като цена. При всички случаи произвеждаме изключително качествени вина, но те никак не са евтини, подчерта той. "Ноя" спада към занаятчийските малки фабрики, които произвеждат за изискания потребител, трудно бихме могли да влезем и да зареждаме масовия потребител", допълни собственикът на винарната.

Наблюдавам, че все по-млади хора идват на щанда (по време на специализираните изложения - бел. ред.). Това значи, че винената култура се измества от средното към по-младото поколение, което по принцип е свикнало да пие по-твърди напитки, посочи Ковачев.

През последните години винарната получава медали на всички събития, в които участва, разказва винопроизводителят, като, по думите му, потребителите също търсят наградените вина и винаги прави впечатление, когато пред бутилката стои медал.

Ковачев посочи, че като цяло условията на пазара са трудни заради вноса на нерегламентирани, субсидирани вина от цял свят. "Ако държавата вземе отношение да застане зад родното производство и да ограничи вноса на субсидирани вина или на вино, в което няма участие на грозде, за нас ще бъде доста по-лесно", казва той.

Субсидията за лозарите е много ниска и от там стойността на гроздето в България е доста висока и няма как виното, направено от грозде да бъде евтино. Има държави, в които субсидията за декар грозде е 360-370 евро, докато в България е 30-40 евро, десет пъти по-малко, допълва той.

Според Ковачев регионът на Троян има перспектива за развитие на всякакъв вид туризъм, включително и винен. Вина на изба "Ноя" се продават в целия град, сервират се в немалко местни ресторанти, намират се и в много градове из страната.

За момента избата основно продава на българския пазар. "За да можеш да пробиеш навън, трябва да имаш обем от няколко сорта от над 20-30 хиляди бутилки, докато една малка изба не може да поддържа едновременно голям асортимент и необходимите количество от него, казва винопроизводителят.

Той посочва, че лично контролира цялото производство - от входа на гроздето до изхода на готовото вино. 

Виното е жив организъм и то по всяко време може да поднесе различни изненади. Човек, който се грижи добре за виното си, пие хубаво вино, подчерта Христо Ковачев.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Общо 73 пожара са потушени през изминалото денонощие, трима души са пострадали
Потушени са общо 73 пожара през изминалото денонощие, съобщава на сайта си Глаавна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). Пожарникарите са реа ...
Днес, на Разпети петък, Старозагорският митрополит Киприан ще служи в митрополитския храм “Св. Димитър“
Днес, на Разпети петък, когато се изнася Христовата плащаница, Старозагорският митрополит Киприан ще служи в митрополитския храм “Св. Димитър“ – Стара Загора, а о ...
Столичната полиция задържа трима души за грабежи над две жени и деца
Трима души са задържани за грабежи след разследване на служители от Първо районно управление в София, съобщи на брифинг гл. инспектор Александър Нецов, началник сектор „Крими ...
Кметът на петричкото село Беласица Велик Филчев е депозирал своята оставка
Кметът на петричкото село Беласица Велик Филчев е депозирал своята оставка. "Дойде времето за това решение. 14 години са доста време за един кмет да реализира това, което е мислил ...
Взети са необходимите мерки за обезпечаване на обществения ред, пожарната и пътната безопасност по празниците в Софийска област
От служители на Областната дирекция на МВР-София и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-София са извършени съвместни проверки на местата, к ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Въвеждат за три дни временна организация на движението по кръговото кръстовище "Трапезица" в Бургас заради ремонт на пасарелката
Три дни ще има временна организация на движението по кръговото кръстовище "Трапезица" в Бургас. Причината са продължаващите ремонтни дейности по пасарелката, съобщиха от пресцентър ...
Окръжната прокуратура в Бургас задържа за срок до 72 часа мъж от село Кошарица, обвинен в убийство с особена жестокост
Окръжната прокуратура в Бургас задържа за срок до 72 часа мъж от село Кошарица, община Несебър, обвинен в убийство с особена жестокост, съобщиха от държавното обвинение. Инцидентът ...
Десет души са задържани от столични полицаи за шофиране след употреба на алкохол
На територията на София за вчерашния ден има десет задържани водачи за шофиране след употреба на алкохол, съобщи на брифинг полицейски инспектор Иво Биков от отдел „Пътна пол ...
Общо 73 пожара са потушени през изминалото денонощие, трима души са пострадали
Потушени са общо 73 пожара през изминалото денонощие, съобщава на сайта си Глаавна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). Пожарникарите са реа ...
Заради ремонта на Дунав мост трафикът се осъществява в една лента, напомнят от "Гранична полиция"
Основен ремонт се извършва на българския участък на Дунав мост при Русе, поради което е въведена временна организация на движението. Движението се осъществява в една лента с пропус ...
Тикер в 09:32 ч.
Три дни ще има временна организация на движението по кръговото кръстовище "Трапе ...
Начало Основна линия
5534
Икономика

Много по-лесно е да произведеш виното, отколкото да го продадеш, каза собственикът на винарна, отличена с престижни награди, Христо Ковачев

Изба "Ноя" от село Орешак е лицензирана през 2019 г. и носи името на най-старото, известно от времето на траките име на река Осъм, която извира много близо до нея, разказа Ковачев.Когато направя попадение на сорт, от който се произвежда хубаво вино, след това не сменям местонахождението, от което купувам, каза винарят.

| 05 Март 2025, 09:34 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Много по-лесно е да произведеш виното, отколкото да го продадеш, каза  собственикът на винарна, отличена с престижни награди, Христо Ковачев
Много по-лесно е да произведеш виното, отколкото да го продадеш, каза собственикът на винарна, отличена с престижни награди, Христо Ковачев
Снимка © БТА

Много по-лесно е да произведеш виното, отколкото да го продадеш, каза Христо Ковачев, собственик на троянската бутикова винарна "Ноя", чиито вина спечелиха два златни и четири сребърни медала на международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2025" 

Изба "Ноя" от село Орешак е лицензирана през 2019 г. и носи името на най-старото, известно от времето на траките име на река Осъм, която извира много близо до нея, разказа Ковачев. Съдовата вместимост на избата е между 80-90 тона вино, като това влиза в класификацията за малка изба в България, а произвежданите вина попадат в средния ценови клас,.

Собственикът на винарната, чието лого е "Вино от планината", разказа, че в планинските райони гроздето узрява трудно, но той купува грозде от цяла България, като залага на по-нетрадиционни сортове, от които се опитва да прави хубаво вино.

Когато направя попадение на сорт, от който се произвежда хубаво вино, след това не сменям местонахождението, от което купувам, каза винарят. Купувайки грозде от едно и също място всяка година имаме някаква повторяемост на вкуса, защото тероарът определя в значителна степен качеството на гроздето и следователно - качеството на вината. В сухи или в много влажни години може да има известни отклонения във вкуса, но те няма да са забележими за масовия потребител, подчерта той.

Все повече потребители вярват на българските вина, посочи винопроизводителят. Той разказа, че около 70 процента от пазара в България се държи от белите и розови вина, хората все по-малко пият червено вино - факт, който Ковачев отдава и на топлите зими.

Интересното при производството е, че белите и розовите ферментации се произвеждат при ниска температура, разказа той. Ферментацията протича при 14-16 градуса за продължително време. По този начин успяваме да хванем всички ароматни съединения, които природата е дала на дадения сорт грозде, обясни той. При по-високи температури ароматните съединения са летливи, излитат във въздуха, а при ниски температури остават вътре във виното и при пиенето на виното може да се усети сортовата характеристика на всеки сорт грозде, посочи Ковачев.

Качеството, което се постига в малките съдове, никога не може да бъде постигнато в 50-100 тонни резервоари. Винарна "Ноя" работи с три-, пет- и двутонни съдове, "като мога да гарантирам, че качеството в целия съд е еднородно, което няма как да се случи в големия съд. Ние сме конкурентни като качество, но не можем да бъдем конкурентни като цена. При всички случаи произвеждаме изключително качествени вина, но те никак не са евтини, подчерта той. "Ноя" спада към занаятчийските малки фабрики, които произвеждат за изискания потребител, трудно бихме могли да влезем и да зареждаме масовия потребител", допълни собственикът на винарната.

Наблюдавам, че все по-млади хора идват на щанда (по време на специализираните изложения - бел. ред.). Това значи, че винената култура се измества от средното към по-младото поколение, което по принцип е свикнало да пие по-твърди напитки, посочи Ковачев.

През последните години винарната получава медали на всички събития, в които участва, разказва винопроизводителят, като, по думите му, потребителите също търсят наградените вина и винаги прави впечатление, когато пред бутилката стои медал.

Ковачев посочи, че като цяло условията на пазара са трудни заради вноса на нерегламентирани, субсидирани вина от цял свят. "Ако държавата вземе отношение да застане зад родното производство и да ограничи вноса на субсидирани вина или на вино, в което няма участие на грозде, за нас ще бъде доста по-лесно", казва той.

Субсидията за лозарите е много ниска и от там стойността на гроздето в България е доста висока и няма как виното, направено от грозде да бъде евтино. Има държави, в които субсидията за декар грозде е 360-370 евро, докато в България е 30-40 евро, десет пъти по-малко, допълва той.

Според Ковачев регионът на Троян има перспектива за развитие на всякакъв вид туризъм, включително и винен. Вина на изба "Ноя" се продават в целия град, сервират се в немалко местни ресторанти, намират се и в много градове из страната.

За момента избата основно продава на българския пазар. "За да можеш да пробиеш навън, трябва да имаш обем от няколко сорта от над 20-30 хиляди бутилки, докато една малка изба не може да поддържа едновременно голям асортимент и необходимите количество от него, казва винопроизводителят.

Той посочва, че лично контролира цялото производство - от входа на гроздето до изхода на готовото вино. 

Виното е жив организъм и то по всяко време може да поднесе различни изненади. Човек, който се грижи добре за виното си, пие хубаво вино, подчерта Христо Ковачев.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Общо 73 пожара са потушени през изминалото денонощие, трима души са пострадали
Днес, на Разпети петък, Старозагорският митрополит Киприан ще служи в митрополитския храм “Св. Димитър“
Столичната полиция задържа трима души за грабежи над две жени и деца
Кметът на петричкото село Беласица Велик Филчев е депозирал своята оставка
Взети са необходимите мерки за обезпечаване на обществения ред, пожарната и пътната безопасност по празниците в Софийска област
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Април
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
Въвеждат за три дни временна организация на движението по кръговото кръстовище "Трапезица" в Бургас заради ремонт на пасарелката
Контекст
Окръжната прокуратура в Бургас задържа за срок до 72 часа мъж от село Кошарица, обвинен в убийство с особена жестокост
Основна линия
Десет души са задържани от столични полицаи за шофиране след употреба на алкохол
Местен фокус
Общо 73 пожара са потушени през изминалото денонощие, трима души са пострадали
В детайли
Заради ремонта на Дунав мост трафикът се осъществява в една лента, напомнят от "Гранична полиция"
В детайли
Плетени яйца, венци и домашни курабии – с какво можем да зарадваме близък човек за Великден, подкрепяйки и хора в нужда
Местен фокус
Днес, на Разпети петък, Старозагорският митрополит Киприан ще служи в митрополитския храм “Св. Димитър“
Сфера
По-малко катастрофи през март спрямо февруари във Врачанско отчита Областната дирекция на полицията
Сфера
Жълт код за интензивни валежи е обявен за шест области на страната за 18 април
Контекст
На Велики четвъртък Епископ Висарион оглави богослужението Последование на 12-те Евангелия в храм „Св. Дух“ в Смолян
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.